Coinbase-digitalni novčanik

WordPress za početnike: Dobrodošli u WordPress vodič za početnike. Kada instalirate WordPress , spremni ste za rad sa svojim potpuno novim sistemom za upravljanje sadržajem. WordPress je najjednostavnija i najmoćnija platforma za blogovanje koja je danas dostupna. WordPress koriste milioni web sajtova jer je uređivanje sadržaja lako za svakoga!

Uvod

U ovom postu preneću vam sve osnovno što treba da znate da biste započeli sa upravljanjem WordPress web sajtom. Neću da idem u detalje o WordPressu, već ću vam dati osnove kako bi mogli brzo da pokrenete svoj sajt ili blog. Ostavite mi komentar ako želite neko posebno objašnjenje koje  nije ovde obuhvaćeno i javiću vam ako je moguće!

razlika između Wordpess.com i WordPress.org
Razlika između Wordpess.com i WordPress.org

Mnoge ljude razumljivo buni razlika između Wordpess.com i WordPress.org, pa hajde da na trenutak analiziramo ovu temu pre nego što počnemo.

WordPress.com će vam dati besplatan blog, hostovan na serveru samog WordPress-a. On je najpogodniji za apsolutne početnike – ne morate da brinete o konfiguraciji fajlova, ili bazi podataka i o svemu se brinu umesto vas. WordPress.com blog je sličan bilo kom drugom online blog servisu kao što su Blogspot ili Tumblr. To je apsolutno najlakši način da se počne sa WordPress-om, ali je veoma ograničen što se tiče plaginova i tema koje možete da koristite. U suštini možete da birate iz ograničenog kataloga prethodno izabranih stilova i odobrenih plaginova.

WordPress.org, sa druge strane, je sajt sa kog možete da skinete samohostovani WordPress sistem i aploudujete ga na svoj server. Biće vam potreban server sposoban da pokreće baze podataka zasnovane na PHP-u i MySQL-u. Podešavanje samohostovanog bloga traje malo duže (oko 5 minuta, umesto 1 minut), ali dobijate mnogo više slobode da radite ono što želite, podesite kako želite, a vrlo je bitno a i lako da od početka imate svoj domen. Ovaj vodič se odnosi na samohostovanu WordPress.org veziju.

Pogodnost je što mnogi internet hostovi nude WordPress.org instalaciju jednim klikom koja će instalirati fajlove i podesiti baze podataka za vas, tako da vi ne morate ništa da podešavate! Ukoliko izaberete da hostujete sa deljenim serverom (shared server), ovo je preporučljiva opcija.

WordPress terminologija

Evo wordpress terminologije koju treba da znate pre nego što nastavimo sa vodičem:

POST (post) – Ovo je najosnovniji tip sadržaja koji čini većinu blogova. Post se sastoji od naslova, samog sadržaja teksta, dana objavljivanja, kategorije, tagova, i povezanih atačmenta (kao što su slike). Blog postovi su u suštini namenjeni da budu prikazani hronološki, tako da se najnoviji prikazuju prvi. Mesečne arhive su automatski generisane, kao i RSS pregled vašeg poslednjeg posta.

STRANA (page)– WordPress strane su napravljene da čuvaju statični sadržaj za vaš sajt koji ne bi trebalo da ima datum objavljivanja – kao “O meni”, “Kontakt” i sl. Strane ne moraju da budu tagovane i kategorizovane i nisu uključene kada korisnik gleda vašu arhivu bloga. U suštini ćete koristiti strane za sadržaj koji želite u svako doba da povežete linkom sa početne strane. Strane takođe mogu da imaju hijerarhiju.

KATEGORIJE (category) – Generički termini za klasifikaciju postova. Postovi mogu da imaju jednu ili više kategorija, i kada korisnici pretražuju arhivu kategorije, biće im prikazana lista svih postova u toj određenoj kategoriji. Takođe, možete dodati podkategorije da bi stvorili hijerarhiju, ako je ona potrebna vašem blogu. Kategorije nisu stvarno izborne, iako vas sam sistem neće primoravati – ako ne uspete nešto da kategorizujete, on će dodeliti osnovnu kategoriju “nekategorisano”.

TAGOVI (tag) – Tagovi bi trebalo da opišu post preciznije od kategorija, i mogu ih pretraživači koristiti kako bi uzeli u obzir relevantnost strane. Oni vam dozvoljavaju da napravite “tag oblak” vidžete i da takođe imate arhivirane strane slične kategorijama. Oni nisu od suštinske važnosti, ali se preporučuju. Niste sigurni kako da tagujete svoje postove? Ako na primer pišete blog o ribolovu, kategorije bi mogle da budu oprema za ribolov, morska riba, rečna riba itd. Svaka vrsta ribe bi mogla da bude tagovana mamcima za ribolov, tako da bi korisnici pod tagom “mamci” našli sve mamce za određene vrste ribe.  

KOMENTARI (comments) su danas standardni za blogove, ali ih možete isključiti. Stranicama komentari nisu podrazumevana opcija, blogovima jesu.

Logovanje u wordpress

Admin panelu za vašu WordPress instalaciju se uvek može pristupiti preko mojsajt.com/wp-admin, ali ukoliko ste već ulogovani treba da vidite admin panel u gornjem delu ekrana kada gledate bilo koji neadministratorski deo vašeg bloga.

WordPress (Dashboard) nadzorna stranica

Posle prijave na vaš WordPress sajt/blog, bićete preusmereni na nadzornu (početnu) stranicu. Ovde ćete videti tri glavna dela WordPress pozadine: 

  1. Gornja traka : crna traka na vrhu ekrana koja je vidljiva i prilikom pregleda vašeg sajta/bloga. 
  2. Bočna traka : Levo je vaša administratorska bočna traka na kojoj možete pristupiti svojim postovima, medijima, podešavanjima i još mnogo toga. 
  3. Radni prostor : Glavni središnji deo pozadine uključuje veliki radni prostor u kome možete vizualno istražiti različita područja pozadine vašeg sajta.
wordpress kontrolna tabla
WordPress kontrolna tabla

Podešavanja (Settings)

Hajde da pogledamo podešavanja vašeg novog WordPress sajta!

Opšta podešavanja (General Settings)

U Opštim podešavanjima vašeg bloga možete kontrolisati brojne aspekte svog sajta, uključujući naziv sajta, svrhu stranice, URL (to mora da bude vaš domen), e-mail adresu administratora, korisnike, jezik, vremensku zonu i oblikovanje datuma.

Wordpress opšta podešavanja (General Settings)
WordPress opšta podešavanja (General Settings)

Pisanje (Writing Settings)

U delu Writing možete da kontrolišetei zadatu kategoriju poruka za nove postove.

Čitanje (Reading Settings)

Ovde birate hoće li vaš sajt/blog prikazivati ​​vaše najnovije postove ili statičnu početnu stranicu. Takođe možete odabrati koliko će novih postova prikazivati ​​vaša početna stranica. Dobar raspon je između 8 i 12 postova, inače će se sajt/blog učitavati dugo

Diskusija (Discussion Settings)

Ovo su opcije za kontrolu ko može ostaviti komentar na vašem sajtu i kako sa njima postupate. Ovde sve ostavljam prema zadatim podešavanjima. 

Mediji (Media Settings)

U ovom delu se kontrolišu dimenzije vaših slika kada se dodaju u biblioteku medija. Ovde možete ostaviti zadate vrednosti.

Permalinkovi (Permalink Settings)

Pod “Common Settings” ja menjam podešavanja Permalink na Post name , tako da je moji postov i izgledaju ovako: resaleprofits/sample-post/

Privatnost (Privacy)

Sajtovi moraju da imaju Pravila o privatnosti. WordPress će vas u ovom delu provesti kroz stvaranje ove stranice. Definitivno ovo učinite da bi drugi znali da je Vaš sajt  legalan .

Korisnici (Users)

Još jedno mesto za kontrolu podešavanja vašeg bloga je u delu Korisnici, a zatim „Profil“. Ovde možete odabrati način prikazivanja vašeg imena na blogu, dodati naloge na društvenim mrežama i dodati nove korisnike ako želite da radite na blogu sa nekim drugim.

Stvaranje sadržaja

Kada smo objasnili podešavanja bloga, hajde da pređemo na to kako stvoriti sadržaj na svom novom blogu. U ovom ćemo delu razmotriti kako dodati post i slike.

Kreirajte novi post

Idite na Post> Add New na levoj bočnoj traci vašeg administratorskog dela da kreirate novi post na blogu na svom sajtu. Možete i kliknuti “+ Novo” na gornjoj traci i odabrati Objavi. 

dodajte novi post u wordpress

Naslov i sadržaj svog bloga možete prilično lako popuniti u predviđenom radnom prostoru.

Postovi se sastoje od grupa blokova. Jedan pasus ili jedna slika jednaki su jednom bloku.

Sa desne strane imate bočnu traku sa opcijama za objavljivanje vašeg posta, promenu Permalinka (slug vašeg bloga), arhiviranje posta pod određenu kategoriju i dodavanje oznaka postu.

Potom, možete dodati istaknutu sliku koju vaša tema koristi za prikazivanje vizuelnog predstavljanja posta na naslovnoj stranici i kategoriji arhiva.

Možete da kontrolišete i druge aspekte svog posta, kao štp je  prilagođeni izvod koji koriste neke teme, kao i dela za komentare.

Primetićete da je bočna traka podeljena u 2 dela: Post i Block . Područje posta kontroliše aspekte samog posta, dok područje Blok nudi opcije za odabrani blok koje se razlikuju zavisno od vrste bloka: tekst, slika, ugrađeni podaci itd.

Kako dodati sliku u wordpress

Novu sliku možete da dodate na jedan od dva načina: 

Kliknite crnu ikonu +, a zatim odaberite „Slika“ ili unesite / sliku u novom odlomku i odaberite „Slika“

Ako želite dodati samo jednu sliku, kliknite “Otpremi” u suprotnom, odaberite “Odaberi sliku” da biste grupi medija dodali grupu slika. 

dodajte sliku u wordpress
Dodajte sliku u wordpress

U biblioteci Media organizovane su vaše slike. Biblioteku Media videćete u bočnoj traci u svom WordPress admin području.

Evo nekoliko saveta koje treba da znate za WordPress slike kao početnik:

  • Nemojte da šaljete slike kojima prethodno nije promenjena veličina . Prevelike slike će se sporo učitavati kod korisnika. Umanjite ih pomoću Preview-a ili plugin-a Smush
  • Obavezno dodajte alt tekst na svoju sliku – tekstualni opis same slike koji pomaže Googleu da shvati šta slika prikazuje

Dodajte linkove

Možete da dodate linkove u svoj tekst. Ovo je korisno za povezivanje sa drugim člancima na vašem sajtu/blogu ili spolja, ka drugim sajtovima. Treba da kliknete na ikonu lanca, a zatim da pretražite ​​postojeće postove ili zalepite URL. Kliknite na  strelicu sa desne strane da pošaljete link koji želite da koristite.

Dodajte link u wordpress

Dodajte istaknutu sliku

Pre objavljivanja posta obavezno odaberite istaknutu sliku na desnoj bočnoj traci. Možete dodati novu sliku ili odabrati onu koja je već prenesena u biblioteku.

Kategorije i oznake

Kategorije se koriste za grupisanje vaših postova, a oznake pomažu korisnicima da otkriju srodni sadržaj. Ovo je super način da svoj blog organizujete prema temama.

Permalink

Obavezno izaberite slug koji želite za svoj post. Dobra ideja je da koristite ključnu reč koju vaš post na blogu koristi kao slug. Prvo snimite post kao skicu (kliknite ” Save draft” na gornjoj traci) pre nego što vam WordPress omogući da postavite permalink!

Šta je WordPress Slug?

WordPress slug je tekst koji dolazi posle vašeg imena domena kao deo vašeg permalinka koji vodi do vašeg sadržaja.

Opcije objavljivanja

Prema zadatim podešavanjima, vaš će post biti objavljen odmah posle klika na Objavi.  Ovo je sjajno na početku, ali možda želite da planirate vreme objavljivanja, pa to možete da uradite ovde.

Samo kliknite “Odmah” i promenite vreme i datum kada želite. Veliko plavo dugme “Objavi” na gornjoj traci promeniće se u “Raspored”.

Takođe možete da pregledate svoj post koristeći gornju traku ili Save draft da nastavite sa radom kasnije! 

Upravljanje i uređivanje postojećih postova

Ako ste još uvek u WordPress editoru, možete da kliknete na WordPress logotip u gornjem levom uglu da biste se vratili u svoj admin panel.

Kliknite Post u levom meniju da biste videli listu nedavnih postova. Možete da kliknete na „Uredi“ kada postavite pokazivač miša iznad posta da bi editovali postojeći post. “Brzo uređivanje” omogućiće vam manje promene u kategoriji ili oznakama bez otvaranja uređivača teksta.

Kreirajte stranice

Verovatno želite da napravite neke stranice za svoj sajt ili blog. To ćete da uradite klikom na opciju „Stranice“ na levoj traci u vašem admin području. 

Na sajtovima se obično nalaze sledeće stranice: 

  • Početna
  • O nama
  • Kontakt
  • Politika privatnosti

Prilagođavanje izgleda sajta/bloga

Posle objave nekoliko postova, verovatno želite da promenite izgled vašeg sajta! Kako da kontrolišete izgled sjta u nastavku…

prilagodi wordpress temu

Teme

Pod opcijom (Appearance) “Izgled” na levoj bočnoj traci odaberite Teme . WordPress tema je skup datoteka koji određuju kako će vaš blog izgledati javno. Možete da koristite besplatnu temu ili da kupite temu za neki elegantan dizajn. Kao početnik, ne brinite previše o svojoj temi. Zadana tema instalirana na vašem sajtu trebala bi da bude sasvim u redu! 

Prilagodite svoju temu

Sledeća opcija u meniju “Izgled” omogućava vam da prilagodite temu. Ako kliknete na ovo, bićete preusmereni na drugi deo vašeg admin dela koji vam omogućava da dublje uđete u prilagođavanje vaše trenutne teme. Takođe, možete da pregledate kako druga tema može da izgledata. Ove opcije se menjaju u zavisnosti koju temu koristite. 

Dodaci (Widgeti)

Widget su elementi web stranice koji se pojavljuju na prednjoj strain bloga. Nalaze se na bočnoj traci i podnožju, mada potencijalno i u blizini zaglavlja, sve zavisi od teme koju ste instalirali. Widgeti se mogu koristiti za prikaz dinamičkih ili statičnih informacija.

  • Statični dodaci : Statični dodaci mogu da prikazuju ​​informacije kao što je deo o meni ili mogu da prikupljaju email adrese obrascem za registraciju.
  • Dinamični widgeti : Dinamički widget prikazuje informacije koje se menjaju, recimo liste nedavnih postova, nedavnih Instagram slika ili tweetova.

Kreiranje menija

Sajtovi obično imaju dva menija koja vaši čitaoci mogu da koriste za kretanje kroz različite teme sajta. Glavni meni obično se sastoji od linkova ka kategorijama najvišeg nivoa na sajtu i često se nalazi ispod zaglavlja. Meni u podnožju često ima statične stranice kao što su O nama, Kontakt i Politika privatnosti. Preporučio bih da početnici napravite dva menija sa svakom od ovih komponenti! Zatim, kliknite karticu „Upravljanje lokacijama“ da biste svakom meniju dodelili lokaciju, zavisno od vaše teme.

Instalirajte nove teme

Temu možete promeniti bilo kada klikom na „Izgled“, a zatim na dugme Themes. Odatle možete da pretražite ​​bazu podataka besplatnih WordPress tema ili da kliknete na  „Otpremi temu“ da biste dodali .zip datoteku koja sadrži temu koju želite da koristite. 

Dodaci (Plugins)

Plugins su korisni dodaci koji vašem WordPress sajtu daju veću funkcionalnost. Oni mogu da rade gotovo sve što vam padne na pamet, od filtriranja neželjenih komentara (Akismet), stvaranja kontakt obrazaca, preusmeravanja starih linkova, pravljenja sigurnosne kopije vašeg sajta ili da vam pomognu da poboljšate svoj SEO.

WordPress vodič za početnike – reč dve na kraju

Ako ste ikada razmišljali o korišćenju WordPress-a, nadam se da vas ovaj vodič inspiriše da pokušate.

Nadam se da vam je ovaj vodič za WordPress za početnike bio koristan! Javite mi ako imate pitanja u komentarima ispod!

Takođe, ako naiđete na bilo kakve probleme koristeći WordPress, molim vas zatražite pomoć na WordPress.org i neko će vam pomoći u rešavanju vašeg problema.

Originally posted 2023-02-14 19:19:15.

https://i0.wp.com/zarada.nanetu.rs/blog/wp-content/uploads/wordpress-vodic-za-pocetnike.jpg?fit=660%2C990&ssl=1https://i0.wp.com/zarada.nanetu.rs/blog/wp-content/uploads/wordpress-vodic-za-pocetnike.jpg?fit=64%2C96&ssl=1Zarada na NetuWordPress za početnikebesplatan wordpress tutorijal za pocetnike,kako napraviti wordpres sajt kao pocetnik,kako napraviti wordpress blog,online poslovi za studente,wordpres vodic za pocetnike,wordpress besplatan sajt,wordpress blog,WordPress za poćetnike,wordpress za početnike korak po korak
WordPress za početnike: Dobrodošli u WordPress vodič za početnike. Kada instalirate WordPress , spremni ste za rad sa svojim potpuno novim sistemom za upravljanje sadržajem. WordPress je najjednostavnija i najmoćnija platforma za blogovanje koja je danas dostupna. WordPress koriste milioni web sajtova jer je uređivanje sadržaja lako za svakoga!UvodU...