Coinbase-digitalni novčanik
Wordpress-plugin-uvod-i-instalacija
WordPress (plugins) dodaci – Uvod i instalacija

WordPress za početnike: WordPress (plugins) dodaci vam omogućavaju da lako modifikujete, prilagođavate i poboljšavate WordPress sajt. Umesto da  menjate osnovni programski kod WordPress-a, možete da poboljšate funkcionalnost pomoću WordPress (plugin) dodataka.

Ako ste totalni početnik sa WordPress-om, možda se pitate “šta je WordPress dodatak?”. To je prilično uobičajeno pitanje… Osim što je jedan od mnogih novih pojmova koje WordPress uvodi u vaš vokabular, dodaci su takođe bitan gradivni blok svakog WordPress sajta. Evo osnovne definicije.

WordPress (plugin) dodaci

Dodatak (plugin) je deo softvera koji sadrži grupu funkcija koje se mogu dodati WordPress sajtu. Oni mogu proširiti funkcionalnost ili dodati nove funkcije vašim WordPress sajtovima.

plugin za wordpress

WordPress dodaci su napisani u PHP programskom jeziku i neprimetno se integrišu sa WordPress-om. U WordPress zajednici postoji izreka koja glasi: “postoji dodatak za to”. Plaginovi olakšavaju korisnicima da dodaju funkcije na svoj sajt bez poznavanja ni jednog reda programskog koda.

Postoje hiljade WordPress dodataka dostupnih besplatno u plugin direktorijumu WordPress-a. Pogledajte 10 najboljih besplatnih plugin-ova za WordPress. Osim besplatnih dodataka, postoji mnoštvo neverovatnih komercijalnih dodataka dostupnih od drugih kompanija i programera.

Kao administrator sajta, možete da instalirate/deinstalirate dodatke iz admin dela. Takođe, možete da ih preuzmete i ručno instalirate koristeći FTP klijent.

Budući da je velika većina dodataka besplatna, važno je napomenuti da oni obično ne dolaze sa tehničkom podrškom. Iz tog razloga, važno je da budete pažljivi pri izboru plugin-ova koje želite da instalirate na svom sajtu.

Postoje mnogi dodaci koji mogu da obave zadatak koji želite ali su neki mnogo kvalitetniji od ostalih. Da biste odabrali prave, trebalo bi da sebi postavite nekoliko pitanja.

  • Koliko je prošlo od poslednjeg ažuriranja?
  • Da li je kompatibilan sa najnovijom verzijom WordPress-a?
  • Da li ljudi dobijaju odgovore na pitanja podrške?
  • Koju vrstu rejtinga ima?

Postoji mit da WordPress dodaci usporavaju vaš sajt. To nije istina. Samo će veći broj loših plaginova usporiti vaš sajt.

Kako instalirati WordPress (plugin) dodatak – korak po korak za početnike

Posle instalacije WordPress-a, prva stvar koju svaki početnik treba da nauči je kako da instalira WordPress (plugin) dodatak. Dodaci vam omogućavaju da dodate nove funkcije u WordPress kao što je dodavanje galerije, slajdova itd. Postoje hiljade besplatnih i plaćenih dodataka dostupnih za WordPress. Ali prvo da razjasmim jedno …

Ako koristite WordPress.com, onda ne možete instalirati dodatke. WordPress.com ima svoja ograničenja. Ne možete da instalirate dodatke na WordPress.com osim ako ne nadogradite na njihov poslovni nalog.

Sa druge strane, možete da instalirate bilo koji dodatak koji želite na svoj  WordPress.org sajt koji sami hostujete.

Instalacija WordPress dodatka uključuje tri metode:

  • Instaliranje WordPress dodatka koristeći pretraživanje WordPress datoteke.
  • Učitavanje WordPress dodatka
  • Ručno instaliranje WordPress dodatka pomoću FTP-a

Instalirajte dodatak koristeći WordPress Plugin pretraživanje

Najlakši način za instaliranje WordPress dodatka je korištenje wordpress plugin pretraživanja. Jedina mana ove opcije je da WordPress plugin direktorijum sadrži samo besplatne dodatke.

Prva stvar koju treba da uradite je da odete u svoj WordPress admin panel i kliknete na Plugins » Add New.

dodaj-plugin-u-wordpress

Videćete ekran sličan onom na slici iznad. Pronađite plugin tako što ćete da upišete naziv dodatka ili funkciju koju tražite kao što sam ja uradio. Posle toga, videćete gomilu pluginova kao ispod:

pretrazi-wordpress-plugins

Odaberite plugin koji vam najviše odgovara. Pošto sam u pretrazi tražio W3 Total Cache, kliknuću na dugme ‘Instaliraj sada’. WordPress će sada preuzeti i instalirati dodatak umesto vas. Zatim ćete dobiti poruku o uspešnoj instalaciji plugin-a i link za aktivaciju dodatka ili povratak na instalater dodataka.

WordPress dodatak možete da instalirate na vaš sajt ali neće raditi ako ga ne aktivirate. Dakle, samo napred i kliknite na link za aktiviranje dodatka na vašem WordPress sajtu. To je sve; uspešno ste instalirali svoj prvi WordPress dodatak.

Sledeći korak je konfiguracija podešavanja dodatka. Ova podešavanja se razlikuju za svaki dodatak pa zato nije moguće opisivati ih uopšteno ovde.

Instalirajte dodatak koristeći WordPress Admin Plugin Upload

WordPress dodaci koji se plaćaju nisu navedeni u direktoriju WordPress dodataka. Ovi dodaci se ne mogu instalirati koristeći prvi metod.

Zato WordPress ima metodu Upload za instaliranje takvih dodataka. Opisaću vam kako da instalirate WordPress dodatke koristeći opciju uploada u admin području.

Prvo, morate da preuzmete dodatak iz izvora (koji će biti zip datoteka). Zatim idite na WordPress admin panel i posetite “Plugins” » Add New .

Zatim kliknite na dugme Upload Plugin na vrhu stranice.

WordPress Admin Plugin Upload

To vas vodi do stranice za učitavanje dodataka. Ovde treba da kliknete na dugme za izbor datoteke.  Izaberite datoteku dodatka koju ste ranije preuzeli na svoj računar.

Kada ste izabrali datoteku, potrebno je da kliknete na dugme Instaliraj sada.

WordPress će sada preneti datoteku dodatka sa vašeg računara i instalirati je umesto vas. Kada se instalacija završi videćete poruku o uspešnoj  instalaciji.

Posle instalacije, potrebno je da kliknete na link “Aktiviraj dodatak” da bi počeli da koristite dodatak.

Zatim treba da konfigurišete podešavanja dodatka tako da odgovaraju vašim potrebama. Ova podešavanja se razlikuju za svaki dodatak pa zato nije moguće opisivati ih uopšteno ovde.

>

Ručno instalirajte WordPress dodatak koristeći FTP

U nekim slučajevima, vaš WordPress hosting provajder može da ima ograničenja koja onemogućavaju instaliranje dodatka iz administrativnog dela.

U ovoj situaciji, najbolje je da instalirate dodatak ručno koristeći FTP. Metoda korišćenjem FTP menadžera najmanje odgovara početnicima.

Prvo, moraćete da preuzmete izvorni fajl dodatka (to će biti zip fajl). Zatim morate raspakovati zip datoteku na svom računaru.

Povezani post: WordPress vodič za početnike (konačan vodič)

Raspakivanje zip datoteke dodatka stvoriće nov folder sa istim imenom. Ovo je folder koju treba ručno da učitate na svoj sajt koristeći FTP klijent.

Pristupite svom hostu preko FTP menadžera. Ako nemate svoje FTP korisničko ime i lozinku, kontaktirajte svog WordPress hosting provajdera i pitajte ga.

Otvorite FTP klijent na svom računaru i povežite se na svoj sajt koristeći akreditive za prijavu koje vam je dao vaš web hoster. Kada se povežete, morate da pristupite putanji /wp-content/plugins/

Zatim otpremite fasciklu koju ste izdvojili iz zip datoteke u fasciklu /wp-content/plugins/ na vašem veb serveru.

Posle učitavanja fajlova, potrebno je da posetite WordPress admin panel i kliknete na link Plugins u levoj bočnoj traci u administratorskom meniju. Videćete da je vaš dodatak uspešno instaliran na stranici sa dodacima.

WordPress-plugin

Potrebno je da kliknete na link “Aktiviraj” ispod dodatka. Nakon aktivacije, možda ćete morati da konfigurirate podešavanja dodatka. WordPress dodaci dolaze sa svojim podešavanjima koje se razlikuju od jednog do drugog dodatka.

WordPress (plugins) dodaci – reč dve na kraju

Plugins su dodaci koji vam omogućavaju da proširite funkcionalnost vašeg sajta i učinite da on radi gotovo sve što želite. Možete pronaći dodatke koji vam pomažu da izgradite i optimizujete svoj sajt, održavate ga i dodate nove funkcije kao što su obrasci za kontakt i drugo.

Originally posted 2023-02-25 19:36:00.

https://i0.wp.com/zarada.nanetu.rs/blog/wp-content/uploads/Wordpress-plugin-uvod-i-instalacija.jpg?fit=660%2C990&ssl=1https://i0.wp.com/zarada.nanetu.rs/blog/wp-content/uploads/Wordpress-plugin-uvod-i-instalacija.jpg?fit=64%2C96&ssl=1Zarada na NetuWordPress za početnikebesplatni wordpress pluginovi,kako instalirati wordpress plugin,kako koristiti wordpress,najbolji seo wordpress plugin,najbolji wordpress plugin,osnovni wordpress plugin,plugin za wordpress,popularni WP dodaci,top 10 wordpress pluginova,top 7 wordpress dodataka,wordpress dodaci,wordpress dodaci instalacija,wordpress plugin,wordpress plugin tutorijal,WordPress za početnike,wordpress za početnike korak po korak
WordPress (plugins) dodaci – Uvod i instalacijaWordpress za početnike: WordPress (plugins) dodaci vam omogućavaju da lako modifikujete, prilagođavate i poboljšavate WordPress sajt. Umesto da  menjate osnovni programski kod WordPress-a, možete da poboljšate funkcionalnost pomoću WordPress (plugin) dodataka.Ako ste totalni početnik sa WordPress-om, možda se pitate “šta je WordPress dodatak?”....