Coinbase-digitalni novčanik
razlika-izmedju-wp-stranica-i-postova
Razlike između WordPress postova i stranica u WordPress-u

Često se početnici u WordPress-u zbune između postova i stranica. WordPress podrazumevano dolazi sa dva tipa sadržaja: postovi i stranice.

Kao početnik, verovatno se pitate koja je razlika između postova i stranica? Čini se da izgledaju slično na WordPress kontrolnoj tabli kao i na web stranici.

Šta su postovi u WordPress-u?

Postovi su sadržaj bloga koji je naveden obrnutim hronološkim redosledom (najnoviji sadržaj na vrhu). Blog postovi se najčešće vide na početnoj stranici vašeg bloga. Ako koristite WordPress kao blog, verovatno ćete koristiti postove za većinu sadržaja vašeg sajta.

Možete dodavati i uređivati ​​svoje WordPress postove iz menija ‘Postovi’ na vašoj kontrolnoj tabli. Evo kako izgleda ekran Dodaj novi post.

Kako dodati novi post?
Kako dodati novi post?

Zbog njihovog obrnutog hronološkog redosleda, vaši blog postovi treba da budu pravovremeni. Stariji postovi se arhiviraju na osnovu meseca i godine objavljivanja. Kako postovi postaju stariji, korisnik mora kopati dublje da ih pronađe. Imate mogućnost da svoje postove organizujete na osnovu kategorija i oznaka (tagova).

organizujete postove u kategorije i oznake (tagove)
Organizujete postove u kategorije i oznake (tagove)

Obzirom da se WordPress postovi objavljuju imajući na umu vreme i datum, oni su sindicirani putem RSS feedova. Ovo omogućava vašim čitaocima da budu obavešteni o najnovijem ažuriranju posta preko RSS feedova.

Blogeri mogu koristiti RSS feedove za slanje e-mail poruka autoresponderom kao što su Constant Contact, Aweber ili MailChimp. Možete da napravite dnevni i nedeljni newsletter na koji će se vaša publika pretplatiti.

Pravovremena priroda objavljivanja postova čini ih izuzetno pogodnim za deljenje na društvenim mrežama. Možete da koristite neki social plugin za dijeljenje na društvenim mrežama i tako svojim korisnicima omogućili da dele vaše postove na Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, itd.

Blog postovi podstiču interakciju između čitalaca i pisca teksta. Postovi imaju ugrađenu funkciju komentarisanja koja omogućava korisnicima da komentarišu određenu temu. Podrazumevano su omogućeni komentari, pingbackovi i trackbackovi.

komentari u blog postovima
Komentari u blog postovima

Idite u Podešavanja » Discussion da isključite komentare na starije postove ako želite. WordPress postovi obično imaju ime autora i datum objavljivanja ili ažuriranja.

Deo za komentare nalazi se posle glavnog sadržaja posta.

Komentari se nalaze samo posle postova i nema ih na stranicama bloga.

Sada kada znate šta su postovi, hajde da pogledamo stranice i po čemu se razlikuju.

Šta su stranice u WordPress-u?

Stranice su statički „jednokratni“ sadržaj. Najčešće su to stranice o nama, politika privatnosti, stranica za kontakt, itd. Iako WordPress baza podataka čuva datum objavljivanja stranice, za čitaoce su stranice bezvremenski entiteti bez vidljivog datuma objavljivanja.

Na primer, vaša stranica o nama nije vremenski ograničena. Naravno da je možete povremeno ažurirati ali velike su šanse da to nećete raditi svake godine. Budući da nema vremena i datuma objavljivanja, oni nisu uključeni u vaše RSS feedove po defaultu.

Možete dodavati i uređivati ​​stranice u WordPress-u iz menija ‘Stranice’ na vašoj kontrolnoj tabli. Evo kako izgleda ekran Dodaj novu stranicu:

dodaj stranicu u wordpress
Dodaj stranicu u wordpress

Stranice nisu, u većini slučajeva, prilagođene za deljenje na društvenim mrežama.

Slično, kao sto sam već ranije rekao, stranice ne sadrže komentare. Ne želite da korisnici komentarišu na vašoj kontakt stranici ili vašoj stranici sa pravnim odricanjem odgovornosti. Postoji opcija za omogućavanje komentara, međutim, ona je po defaultu onemogućena za vaše WordPress stranice.

opciono, komentari u WP stranicama
Opciono, komentari u WP stranicama

Za razliku od postova, stranice su po prirodi hijerarhijske. Na primer, unutar stranice možete imati podstranice ili podređene stranice. Stranicu možete lako pretvoriti u podstranicu izborom roditeljske stranice iz Atributa stranice prilikom uređivanja stranice.

hijerarhija stranica u wordpress-u
Hijerarhija stranica u wordpress-u

WordPress podrazumevano dolazi sa funkcijom koja vam omogućava da kreirate prilagođene šablone stranica koristeći svoju temu. Ovo omogućava programerima da prilagode izgled svake stranice kada je to potrebno.

U većini tema, post i stranice izgledaju isto. Ali kada svoju stranicu koristite za kreiranje odredišne ​​stranice (landing page) ili stranice galerije, funkcija prilagođenih predložaka stranica je vrlo zgodna.

Stranice takođe imaju ovu arhaičnu funkciju koja se zove ‘Order’ koja vam omogućava da prilagodite redosled stranica tako što ćete joj dodeliti brojčanu vrednost. Međutim, ova funkcija je proširena dodacima kao što je Simple Page Ordering koji vam omogućava da prevučete i ispustite redosled stranica.

Kada koristiti WordPress stranice

Ako vaš sadržaj ispunjava oba ova polja, preporučujemo korištenje WordPress stranice:

  • sadržaj se neće često ažurirati
  • sadržaj će ostati relevantan tokom dužeg vremenskog perioda

Evo nekoliko primera kada bi trebalo da koristite WordPress stranice (umesto postova):

Ako vaša kompanija nudi pregršt proizvoda ili usluga, trebalo bi ih kreirati pomoću stranica:

  • Stranice o informacijama, uslugama, kontaktima, pravnim pitanjima i privatnosti najbolje su formatirane kao WordPress stranice
  • Koristite stranice kada želite grupisati sadržaj tako da se uklapa hijerarhijski ili ako želite da prilagodite URL strukturu
    • vaš sajt.com/services/marketing/
    • vaš sajt.com /services/web-design/

Kada koristiti WordPress postove

Ako nemate nameru da redovno objavljujete ​​informacije ili ažuriranja o svom poslu, velike su šanse da uopće nećete koristiti Postove. Jednostavan poslovni web sajt, sa početnom stranicom, stranicama o uslugama i kontaktima, ne mora koristiti WordPress postove.

Evo nekoliko primera kada bi trebali da koristite WordPress postove (umesto stranica):

  • Za vaš lični blog bi trebao da koristite postove za redovno objavljivanje članaka o temama o kojima pišete ili koje vas interesuju. To mogu da budu putovanja, avanture, edukativni članci itd. Svaka posebna tema o kojoj planirate redovno da pišete bi trebalo da bude blog post.
  • Ako vodite kompanijski blog, onda razni događaji u kompanii, najave, konferencije itd. Treba da budu blog postovi. Ovo su delovi sadržaja vezani za određeni datum.
  • Saopštenja za štampu skoro uvek treba da su postovi, a ne stranice.
  • Sav sadržaj koji želite da bude distribuiran preko WordPress-ovog ugrađenog RSS feeda treba da koristi Post.
  • Svi ostali sadržaji koji će se redovno objavljivati ​​i koji su usredsređeni na zajedničku temu.

Opšte pravilo je, ako ne pišete blog ili ne dodajete novi sadržaj na svoj sajt redovno, samo koristite stranice.

Sličnosti WordPress stranica i WordPress postova

I stranice i postovi imaju nekoliko zajedničkih stvari:

  • Nema ograničenja u broju stranica ili postova koje kreirate
  • Oba sadrže naslov stranice
  • Oboje pružaju sve standardne alate za uređivanje sadržaja koje WordPress nudi (tekst, liste, naslovi, poravnanje, itd.)
  • Možete dodati slike i/ili ugraditi video
  • I stranice i postovi vam omogućavaju da postavite istaknutu sliku
  • Oba podržavaju prilagođena polja
  • Oboje podržavaju komentare i povratne informacije, iako se oni obično prikazuju samo na postovima
  • Oboje vam omogućavaju da odaberete autora sadržaja, iako se obično prikazuju samo na postovima
  • Oboje podržavaju datum objavljivanja, iako se obično prikazuje samo na postovima
  • Možete postaviti njihovu vidljivost za javnost, zaštićenu lozinkom ili privatno
  • Revizije se čuvaju i za WordPress stranice i za postove
  • Prilagođeni predlošci izgleda mogu se koristiti za oboje
  • Možete da pregledate svoj sadržaj pre nego što ga objavite
  • Možete da zakažete kasnije objavljivanje sadržaja

Ključne razlike između WordPress stranice u odnosu na postove

Da rezimiramo, ključne razlike između postova i stranica u WordPressu su:

  • Postovi su pravovremeni u odnosu na stranice koje su dugotrajne.
  • Postovi su pogodni za deljenje na društvenim mrežama, a stranice nisu.
  • Postovi su organizovani pomoću kategorija i oznaka u odnosu na stranice koje su hijerarhijske i mogu se organizovati kao podređene i roditeljske stranice.
  • Postovi su uključeni u RSS feed u odnosu na stranice koje nisu.
  • Postovi imaju autora i datum objavljivanja, a stranice nemaju.

Razlike koje sam gore naveo mogu da imaju izuzetke. Možete da koristite plugin-ove za proširenje funkcionalnosti oba tipa sadržaja.

Zaključak: Koje su sličnosti i razlike između WordPress postova i stranica u WordPress-u

Uprkos ovim razlikama, postoje neke sličnosti između stranica i postova u WordPress-u. Prvo, oba se koriste za objavljivanje sadržaja. Možete da dodajete tekst, slike, obrasce itd. i na postove i na stranice. Postoji istaknuto meta-polje slike i na stranicama i na postovima.

Možete da napravite web sajt bez korištenja postova ili blogerskih funkcija WordPress-a. Takođe možete da napravite poslovni sajt sa stranicama i zasebnom sekcijom bloga za svoje vesti, najave i druge članke.

Originally posted 2023-04-04 11:29:15.

https://i0.wp.com/zarada.nanetu.rs/blog/wp-content/uploads/razlika-izmedju-wp-stranica-i-postova-1.jpg?fit=660%2C990&ssl=1https://i0.wp.com/zarada.nanetu.rs/blog/wp-content/uploads/razlika-izmedju-wp-stranica-i-postova-1.jpg?fit=64%2C96&ssl=1Zarada na NetuWordPress za početnikekako dodati stranicu postu wordpress,kako koristiti wordpress,kategorije u wordpressu,napisi blog post,napravi stranicu u wordpress,razlika izmedju posta i stranice u wordpress,wordpress postovi,wordpress stranice,WordPress za početnike,wordpress za početnike korak po korak
Razlike između WordPress postova i stranica u WordPress-uČesto se početnici u WordPress-u zbune između postova i stranica. WordPress podrazumevano dolazi sa dva tipa sadržaja: postovi i stranice.Kao početnik, verovatno se pitate koja je razlika između postova i stranica? Čini se da izgledaju slično na WordPress kontrolnoj tabli kao i...