Kako napraviti blog?

Šta je to blog? Blog je vrsta sajta na kojem je moguće često menjati, dopunjavati ili brisati sadržaj.

 

Kako napraviti blog?
Na početku je bitno da proverite koliko ste sposobni da napravite blog. Bitno je da imate dovoljno stručnosti da o odredjenoj temi pišete, koliko toliko.
Zatim je bitno da želite da izložite drugima to svoje znanje. Proverite sebe da li ste osoba kojoj nije problem da kaže šta misli i šta zna.

 

Faze izrade bloga:

 • Koncept
 • Registracija
 • Postavljanje
 • Ažuriranje
 • Promocija


 • Koncept
 • Kod bloga je interes nekako indirektan. Čitalac treba da sazna nešto korisno za sebe, stekne nekakvo mišljenje o blogeru, autoru, i na osnovu toga se sa njim upozna. Bloger svojim blogom predstavlja sebe. Čitalac može steći utisak da je autor bloga stručan i angažovati ga za profesionalni angažman. Na primer, ja ciljam da ce neko od vas čitajuci ovo pomisliti: "Isplati mi se da angažujem autora ovog bloga da mi napravi web prezentaciju, nije skupo i stičem utisak da je stručan za ovu oblast. Ako započnem sam da pravim sebi sajt, posao mi neće biti efikasan."

  Drugi interes bi bio da postavite nekome reklamni baner na stranici sa strane (u sidebar-u) i to naplatite.


  Šta je to blog?U prvoj fazi izrade bloga treba da osmislite bar prvi članak, koji treba da bude jedna celina za sebe. Naslov, tekst, fotografija ili video primer. Taj članak treba da bude koristan čitaocima. Čitalac mora steći utisak da ga sadržaj zanima i po mogućnosti da pročita još koji članak, možda da izlista sve postove.


 • Registracija
 • Posle osmišljavanja koncepta, sledeća faza je registracija. Blog možete da postavite na već postojeći vaš sajt, na registrovan domen, registrovan hosting. Softver možete skinuti sa sajtova drupal , wordpress (besplatno) ili od firmi koje prave blog softver i naplaćuju. Ja sam oprobao dve navedene firme i preopručujem ih. Prednost specijalnog softwera za vas je što bi bio prilagoden vašim željama. Ako imate unosan posao angažujete programera da vam postavi blog.

  Moji prijatelji to rade veoma povoljno .... za par hiljada dinara zakupe Vam host i domen i postave i aktiviraju Vaš wordpress sajt ..... na Vama je sada samo da unosite materijal. Pogledajte Sajt Za Cas.

  Ako želite da postavite blog, a nemate sajt, možete postaviti besplatno na blogger. com , ili wordpress.com (ako imaze sajt onda na wordpress.org).

  Postoji i niz sajtova koji nude besplatan prostor za blog ali pazite, vi nećete videti da su oni postavili reklamu na vašem blogu. Možda postave na primer neki "neprikladan sadržaj" pored vašeg ozbiljnog teksta. Sa blogerom i wordpressom nećete imati taj problem. Ipak, sa besplatnom verzijom Vaš sajt može nestati bez obaveštenja u bilo kom trenutku.


 • Postavljanje
 • Samo pisanje članaka je jako jednostavno, imate box za tekst, ikonica za ubacivanje slike se klikne, program vas navodi sam da pronadete sliku u svom kompjuteru i aplouduje je. Na kraju kliknete dugme za publish post i post je postavljen. Videćete da je sve posle registracije jednostavno. Interfejs je slican kao u programu WinWord.


 • Ažuriranje
 • Ako naredni dan hocete da ažurirate blog koji je na bloggeru, udete na blogger.com u login formularu upišete username i password, kad se ulogujete idete na new post . Kod wordpressa na adresnoj liniji ukucate adresu svog bloga, kad udete na stranu cekirate dole u ugli login link. Tu ukucate username admin i vaš password. Prilikom registracije dobicete ove podatke.


  Promocija: Nije dovoljno da postavite blog, morate ga u pocetku ponuditi što vecem broju ljudi na čitanje, bar priateljima, kolegama. Možete postaviti reklamu na drugim sajtovima sa linkom ka vašem novom blogu. Vrlo efikasan način je da uplatite kod Googla adwords paket.

  PREPORUKA